twitter

26 Mart 2015 Perşembe

F1 ve tarihi rekabetleri



Formula 1 motor sporlarının şahı ise bu durumun oluşmasında araçların, pistlerin, takımların kalitesi kadar pilotlar arasındaki rekabetler de rol oynamıştır. Özellikle eşit şartlarda yarışan aynı takımın pilotlarının rekabetleri takımın kime öncelik verdiği taraftarları kimin arkasına aldığı konularında tartışmaya mahal verirken rekabetin de dozunu arttışmıştır. Kimi zaman da yarışçıların zıt karakterleri ve sürüş şekilleri onları diğerlerinden farklı yapmış ve sporun geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır.



Lauda vs Hunt

2015 Malezya Grand Prix’si öncesi bu rekabetlerden bazılarını ele alan telegraph’a saygılar sunarak devam ediyoruz. (filmi izlemediyseniz spoiler barındırır) İlk olarak Rush filmiyle akıllara kazınan Niki Lauda ve James Hunt rekabeti gözümüze çarpıyor. Disiplinli ve pragmatist yaklaşımıyla Lauda’nın karşısında kontrol edilemeyen, eğlence düşkünü ama bir o kadar da korkusuz bir yarışçı olan James Hunt’ı görüyoruz. Tıpkı filmde Lauda’nın dediği gibi Hunt asla gerçek bir şampiyon olamadı birkaç yarış kazandı çünkü agresifti ama tüm sezonda Lauda’nın kalitesine yaklaşması imkansızdı. James Hunt’ın şampiyon olduğu sezonda Niki Lauda’nın feci bir kaza geçirerek sezonun bir bölümünde yarışamadığını ve mucizevi biçimde geri dönüp son yarışa kadar şampiyonluğu kovaladığını belirtmek gerekiyor. Nitekim son yarışta yağmur nedeniyle Lauda yarıştan çekilmiş Hunt da bu sayede şampiyonluğa ulaşmıştır.



Senna vs Prost

Senna genç bir sürücü olarak Monaco’da Prost’u geçmek üzereyken F1 yönetimi tarafından elinden alınan birincilik sonrasında başlayan rekabet. İkilinin aynı takımda buluşmasıyla zirve yapmıştır. Senna’nın önlenemez yükselişine ve taraftarların her geçen gün artan sevgisine karşı Prost’un F1 yönetimi ile iyi olan ilişkileri bu rekabetin başlıca unsurları olmuştur. Prost her ne kadar tarihin en iyi pilotlarından biri olsa da rekabet ettiği kişinin Senna olması onu bu hikayenin kötü adamı yapmaktadır. Şampiyonluğu belirleyen iki yarışın bu ikilinin kazaları sonucu belirlendiğini düşünürsek tarihin en büyük ikili mücadelesinden bahsettiğimizi anlayabilliriz.



Webber vs Vettel

Şampiyon olmak ile kahraman olmak arasında fark vardır. Bana göre Vettel vatandaşı Schumi’nin izinden giderek F1’e ambargo koyup şampiyonluklar kazansa da Senna, Lauda ya da Schumi gibi kalpleri kazanamamıştır. Turkiye Grand Prix’sindeki kazadan sonra ayyuka çıkan gerilim takımın Vettel’e öncelik vermesi, Vettel’in takım emirlerini dinlemeyerek Webber’i geçmesiyle zirveye tırmanmış. Bu süreçte Webber halkın desteğini Vettel ise şampiyonlukları kazanmıştır.



Hamilton vs Rosberg

Mercedes’in tüm takımları geride bırakarak yaptığı harika araç sonucunda yenilmez olarak görülen ikili aynı takımı paylaşan rakiplerden. Ferrari’nin sürpriz bir atağı olmazsa tek rakipleri kendileri olacak. Belçika’daki kazayla oluşan bu gerilim her geçen gün tırmanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder