twitter

23 Ekim 2014 Perşembe

PETER TAYLOR - IKINCI ADAM

2 Temmuz 1928’de Nottingham’da doğan bir İngiliz kaleci İngiltere ve Avrupa’da geçmişten günümüze eşine rastlanmamış başarılara imza atar. Futbolculuk kariyeri ne kadar sıradansa antrenörlük kariyeri de bir o kadar sıra dışıdır.

Peter Thomas Taylor 20 yıllık profesyonel futbol yaşantısına Nottingham Forest altyapında başlar. Forest A takımında kendine şans bulamaz ve adını duyurduğu Coventry City’e transfer olur. Coventry City’de geçirdiği 5 yıl boyunca 86 lig maçında boy gösterir. 1955’te hayatını değiştirecek adamla tanışmasını sağlayacak kulüp olan Middlesbrough’ya birinci kaleci olarak geçer.O dönem İngiltere ikinci liginin orta sıra takımı olan Boro’da 6 yılda 140 maça çıkar. Bu dönemde gelecek vaat eden bir genç forvet olan Brian Clough’un A takıma yükselmesine yardım eder. Middlesbrough için yaptığı en iyi şey de bu genç çocuğu takıma kazandırmak olmuştur. Nitekim Brian Clough Boro adına 213 maçta 197 gol atma başarısını göstermiştir.1961 yılında Port Vale teknik direktörü Norman Low Peter Taylor’ı 750 pound karşılığında takımına katar ama Taylor sadece bir kez Vale formasını giyer ve Mayıs 1962’de antrenörlük kariyerine başlayacağı Burton Albion’a transfer olur.


1962 yılının ekim ayında Taylor Burton Albion menajeri olarak göreve başlar ve kulüp tarihinde en önemli başarılardan birine imza atarak Southern League kupasını kazanır. Bu başarısı bir yıl sonra Hartlepool takımında Brian Clough’un yardımcısı olarak işe başlamasıyla taçlandırılır. Hartlepool Clough-Taylor ikilisi gelene kadar zor dönemler geçirirken sonraki dönemde ivme yakalamış ve ligi 
8. Sırada bitirmeyi başarır.

Taylor 1967 Mayıs ayında belli bir seviyeye getirmeye başardıkları Hartlepool’u Clough ile birlikte İkinci Ligde yer alan Derby County için terk etti. Bu terk ediş iki taraf için de hayırlı olmuştu. Nitekim Hartlepool Taylor ve Clough’un mirasını da kullanarak bir sonraki sezon üst lige yükselmeyi başardı. Derby ise biraz daha fazlasını yapacaktı. İkili kulübe geldiklerinde ilk iş olarak sistemlerine uymayacak oyuncularla yollarını ayırdılar.


Taylor oyuncu keşfi konusunda bir dahiydi. Clough ona ihtiyacı olan malzemeyi bulmasını istiyor o da en ucuz pazardan en kaliteli meyve sebzelerle eve dönüyordu. Yemeği pişirme işini beraber yapıyorlardı ama servis konusunda Clough tam bir uzmandı. Clough takımın oyun içinde bir lidere ihtiyacı olduğunu düşünüyordu fakat ellerinde bu tip bir oyuncu olmamakla beraber kaliteli bir oyuncu transfer etmek için de paraları yoktu. Bu noktada devreye giren isim Peter Taylor’dan başkası değildi. O güne dek sol açık oynayan ünlü oyuncu Dave Mackay boştaydı. Dave teknik olarak üst düzey bir oyuncuydu ve Brian Clough’un oynatmak istediği pas oyununda kilit bir rol oynayabilirdi. Fakat bir problem vardı defanstan top çıkaracak ve oyunu yönlendirecek Mackay 34 yaşındaydı ve bu birçok kişiyi endişelendiriyordu. Bu noktada Brian Clough devreye girdi ve otoritesiyle ikna kabiliyetini kullanarak transferi tamamladı.

Clough ve Taylor 1969 yılında sezon sonu bir üst lige çıkarken kararlarını eleştirenlere en güzel cevabı sahada verdi demek isterdim ama olayın içinde Clough varsa iş sahada bitmez. Cevap demeçlerle gazetelerde ve televizyonda verilir. Clough o kadar çok konuşur ki Muhammed Ali bile çenebazlık konusunda tek rakibinin Clough olduğunu söyler.

İkili İkinci Ligin orta sıralarında bugün Premier Lig’deki Aston Villa’sı tarzında dolaşan Derby County’i 1. Lige çıkarmayı başarırlar. İlk sezonlarında ligi 4. Sırada bitirerek şu anki Premier Lig’e süper bir başlangıç yaparlar. Kamuoyu Don Revie ve çirkef Leeds United’ı alkışlarken temiz ve göze hoş gelen futbol oynayan Derby basamakları hızla çıkmaktadır. 1970 yılında Derby County kulüp tarihinde ilk kez ligi 1. Sırada bitirir. İki sezon önce 2. Ligde kendi halinde takılan takım bir anda tüm ülkenin gündemine oturmuştur. Şampiyonluğu takiben Avrupa kupasında çok tartışmalı bir şekilde Juventus’a yarı finalde kaybetmişlerdir. Orta halli 2. Lig takımı Avrupa Kupası’nda Juventus’a kaybederken sebep Leeds United olarak gösterilmiştir. Clough Juve maçı öncesi ligde Leeds oyuncularının kendi oyuncularına kasıtlı olarak sert girdiklerini ifade eder. 15 Ekim 1973 yılında Clough ve Taylor istifa ederler. Taylor’ın kulüp içerisindeki önemli fakat tanımlanamayan rolünün bu istifada mühim bir rol oynadığı ifade edilir. Derby’nin evindeki Leicester maçı taraftarlar ikilinin geri dönmesi için yönetimi protesto ederler fakat karar çoktan alınmıştır ve geri dönüş yoktur. Peri masalı yönetimle yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle sona ermiştir.


Bin bir türlü sebep söylense de belki de onlar artık sıkılmıştı ve yeni bir macera istiyorlardı. Brighton& Hove Albion 3. Ligde güney sahillerinin martılarla temsil edildiği bir takımdı. Tatil yöresinden gelen bu cazip teklife hayır diyemediler. Underdog takımlar onlar için büyük bir meydan okumaydı ve ikili bunu fazlasıyla seviyordu. 1973 Kasım ayında çalıştırmaya başladıkları Brighton’da işler istedikleri gibi gitmedi. İlk maçlarında kendi evlerinde 4-0 kaybettiler daha sonra 8-2 lik Bristol felaketini birlikte izlemek zorunda kaldılar ve ilk sezon 19. Olarak zorlukla ligde kalabildiler. 1974’te Clough Leeds teklifine hayır diyemedi ve güney sahillerini kuzey aksanı için terk etti. Taylor ise burada verilmiş bir sözleri olduğunu hatırlatarak Clough’la Leeds’e gitmeyi reddetti. Taylor’ın 3. Lig ekibi için reddettiği Leeds o dönemin en iyi takımıydı. Menajerleri milli takım için görevi bırakmıştı ve yerine düşünülen isim Clough’tan başkası değildi. Birçokları Taylor’ın yaptığını mantıklı bulmayabilir ama o sözüne bağlı ve prensipleri olan bir adamdı. Taylor Brighton’da iki sezon daha kalarak 1975-76 sezonunda ligi 4. sırada bitirmeyi başardı.

Clough için Leeds macerası çok kısa sürdü. Temiz futbolunu ve sevgili Peter’ını Leeds’e hiçbir zaman götürme şansı olmamıştı bu da onu başarısız yapmak için yeterli bir nedendi. Clough kendisini başarılı yapan yöntemi hatırladı ve alt ligden Nottingham Forest ile anlaştı. Derby’de üst lige çıkarken yanında başarıyı sağlayan bir unsur daha vardı Peter Taylor.1976 Temmuz’unda Taylor Brighton’dan istifa ederek Clough’a katıldı. Efsane ikili artık tekrar beraberdi. İlk işleri kaleci Middleton yerine Peter Shilton’ı 270.000 Pound’a transfer etmek oldu. Fiyatı tartışmalara neden olunca Taylor:” Shilton bize maç kazandıracak” demişti. Forest bir üst lige yükseldi ve 1.ligdeki ilk sezonunda Liverpool’un 7 önünde şampiyon oldu. Shilton 42 maçta sadece 24 gol yedi. Forest aynı sezon Lig Kupası’nı yine Liverpool önünde 1-0 lık skorla kazandı. 1979 sezonunda Avrupa Kupası’nı Malmö’yü Münih’teki finalde 1 milyon Pound’luk adam Trevor Francis’in kafa golüyle yenerek kazandılar. Bonus olarak da Lig Kupasını müzelerine götürdüler. Bir sonraki sezon Avrupa Kupası’nı bu sefer finalde Kevin Keegan’lı Hamburg’u mağlup ederek evlerine götürdüler. Peter Taylor ve Brian Clough’un Derby ve özellikle Nottingham Forest ile başardıkları tam manasıyla peri masalıydı. 2. Lig takımı iki kez Avrupa Şampiyonu olmuştu.


1982 yılında Forest ligi 12. Sırada bitirdi ve FA Cup’tan 3.turda elendi. Taylor kulüpten istifa etti. 6 ay sonra büyük bir sürpriz yaparak eski takımı Derby County ile anlaştı. Derby finansal olarak çöküşteydi ve yeni oyuncu almak için bütçesi yoktu. Bu şartlar altında küme düşmemeye oynayan takım ligi orta sıralarda bitirdi. Fakat bir sonraki sezon Taylor da kötü gidişata dur diyemedi ve 1984 yılının Mart sonunda istifa etti. Taylor 1985 yılında birkaç aylığına Notts County’de Richie Barker’a yardımcı oldu.

Taylor ve Clough 1983 yılından 1990 yılında Taylor’ın ölümüne dek hiç konuşmadılar. Clough’un dediği gibi o mağazanın vitriniyken Taylor arkadaki mallardı. Clough’un medya işlerinden fazla para alması ve Derby’de maaşına başkan tarafından yapılan zam Taylor’ı kızdırmıştı. Ama asıl ikiliyi birbirinden ayıran olay Taylor’ın Derby’e geçmesi sonrası Clough’un haberi olmadan John Robertson’ı Forest’tan transfer etmesi olmuştu. Clough bu olaydan sonra Taylor’a “sinsi yılan” demiş ve “otobanda yolda kaldığını görsem arabama almam” demiştir.


Taylor 1990’da Mallorca’da tatildeyken aniden hayatını kaybeder. Clough’a Peter Taylor’ın ölüm haberini asistanı Ron Fenton verir. Anlatılanlara göre Clough haberi duyunca hiç konuşmaz ve telefonu kapatır sonrasında hıçkıra hıçkıra ağlar. Sonrasında taziyelerini belirtmek üzere Taylor’ın ailesini arar ve cenazesine katılır. 1994’te yazdığı otobiyografisini Peter Taylor’a adar ve şöyle der: “ Peter seni hala çok fena özlüyorum. Bana bir gün benden kurtulursan hayatında çok fazla kahkaha olmayacak demiştin kesinlikle haklıydın”

Peter Taylor’ın ismi Clough’un da isteğiyle Nottingham Forest tribününe verildi. The Damned United adlı filmde Timothy Spall tarafından başarıyla canlandırıldı. 2010’da Peter Taylor ve Brian Clough’ın birlikte oldukları bir heykel Derby County tarafından yaptırıldı.
Peter Taylor tarih sayfalarında gölgede yaşayan en iyi ikinci adamlardan biri olarak geçti. Onu tanıyanlar için ise Taylor her zaman gerçek bir futbol kahramanı olacak.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder