twitter

13 Ocak 2020 Pazartesi

Ergene Velimesespor vs Sakaryaspor Maç Yazısı



Sakaryaspor 2019/20 sezonunun ikinci yarısına 17 maç 17 final parolasıyla başladı. İkinci devrenin ilk maçında Tekirdağ’ın Ergene İlçesi’nin mütevazı takımı Velimeşespor’la karşılaştı. Devre arası takıma katılan Onur Eriş, Azad Filiz ve Rıdvan Bingol transferleriyle yeni bir başlangıç yapmak isteyen yeşil siyahlılar 10 bin nüfuslu deplasmandan hiç beklemedikleri bir sonuçla, 5-0’lık bir mağlubiyetle ayrıldı.

Maça sahadaki hezimetin yanında Sakaryaspor’un formasına kiralık yazması damga vurdu. Bazı kesimler köklü bir geçmişe sahip, Türk futboluna onlarca yıldız kazandıran camianın reklam bulamamasını sponsorların ayıbı olarak görse de aslına kazın ayağı pek öyle değil. Öncelikle Sakaryaspor’un Milli Takım’a oyuncular yetiştirdiği dönemler çok eski günlerde kaldı. Sakaryaspor altyapısından çıkıp Milli Takım’a katkı sağlayan oyuncu şu anki Milli Takım’da yok. Mustafa Pektemek’ten beri üst düzeyde oynayan alt yapı oyuncumuz yok. Bugün gerçeklerle yüzleştiğimizde en büyük alamet-i farikası olan altyapısından oyuncu çıkaramayan, verimsiz onca transfere bir yığın para harcayıp sezon sonunda istediği sonucu alamayan bir Sakaryaspor var. Maddi imkansızlıkların kol gezdiği ortamda her sezon yeni takım kuran, eski ünlü yeni hocalara kapılarını açıp, Süper Lig çıkması oyunculara, menajer çocuklarına sözleşme veren bir Sakaryaspor var. Ligler çıkılır, düşülür. Sakarya ben kendimi bildim bileli lig çıkıyor; lig düşüyor. Planlı bir altyapı yatırımı yapılmaz, sistemli bir ekonomik düzen kurulmazsa sezonluk başarı/başarısızlıklarla asansör takım hüviyetimiz devam edecek. Çare ekonomik tasarruf ve altyapıda; bundan kaçış yok.
Gelelim Velimeşespor maçına; görüldüğü üzere Sakaryaspor’da sorun saha içindekinden çok daha büyük. Velimeşe maçında saha içine baktığımızda geçen seneye göre zayıflayan bir hücum hattı. Sakatların da etkisiyle alternatifi olmayan bir savunma çizgisi ve birbiriyle uyumsuz bir orta saha vardı.


Hücumdan başlayalım. Sakaryaspor kaba olarak 4-2-3-1 düzeninde oynuyor. Bu düzende kanat oyuncularının forvet özelliği taşıması elzemdir. Eğer forvetiniz 30 gol atmayacaksa sol ya da sağ kanattaki oyuncunun minumum 10 gol atması gerekir. Geçen yıl benim kişisel olarak beğenmediğim Zahit Fındık gol katkısı vermişti. Bu yıl Zahit’in yerine takıma gelen ve ilk yarı sonunda ailesel sebeplerle takımdan ayrılan Okan Baydemir ilk yarıda sadece 1 gol atmıştı. Dilaver ve Abdülaziz kıyaslamasına girmiyorum. Berk İsmail ve Yaser bu lig için yeterli isimler olsa da Batuhan Karadeniz, Dilaver Güçlü ve Zahit Fındık’ın takımdan ayrılması Tatangalar’ın hücum gücünü ciddi ölçüde zayıflattı.

Orta sahada Oğuz Kocabal’ın gidişinin ardından ön libero mevkiinde birçok deneme yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Yeni transfer Azad Filiz’in gereksiz kırmızı kartı sonrasında Elazığ maçında yeni bir deneme daha izleyeceğiz. Özgür Kedikli 3. Lig döneminde beğendiğim bir oyuncuydu. Bu ligde ne kadar faydalı olacağı hala soru işareti. Serkan Odabaşoğlu’nun savunma anlamında ciddi sorunları var. Yenilen gollerde bu fazlasıyla hissedildi.  Tüm suçu Serkan’a yıkmak tabii ki haksızlık olur. Azad-Serkan ve Fatih Aydın orta sahası birbirinden çok kopuk kaldı. Bu üç oyuncunun ya da onların yerlerine oynayacak oyuncuların birbirine daha yakın oynadığı ve defans ile hücum arasındaki bağlantıyı daha kompakt kurabileceği bir yapının kurulması gerekiyor. Bu noktada bilekleri daha yumuşak ve oyun görüşü daha iyi olan Denis Taşkesen ismi önem kazanacak.

Bu noktada Sakaryaspor’un yıllardır süregelen bir sorununa dikkat çekmek istiyorum. On numara pozisyonu Sakaryaspor için yıllardır çok verimsiz bir şekilde kullanılıyor. Umut Pusat’lar, Umut Sözen’ler kimler geldi kimler geçti biz on numaradan ne gol ne de asist anlamında yeterli verimi alamadık.

Yenilen beş gole rağmen bu takımın en önemli bölgesi savunma. Ferit-Berkay-Ümit Yasin-Canberk ve kalede Oğuz Çalışkan ile bu beşli ligin en kaliteli defans çizgilerinden birisi. Sakarya bu sene playoff ile şampiyonluk kovalayacaksa bunu defansının üstün formuyla yapacak. Sakarya’da defansın kötü oynama lüksü yok. Bunu Velimeşe maçında tekrar gördük. Defanta sağ bekte sabit kalıp Canberk’le hücuma çıkmak daha mantıklı gözüküyor. Ferit’in geri dönüşlerinde problem var. Aynı problem Canberk’te de var ama genç olduğu için bu yönünü geliştirebilir.
 Savunmada stoper ve bek arasına atılan toplarda büyük zafiyet yaşıyoruz. Orta sahanın dönen topları toplama konusundaki yavaşlığı bu zafiyette önemli rol oynuyor. Tabii ki defansın daha ofsayt çizgisini iyi kurması ve daha çabuk olması gerekiyor.



Gelelim Cihat Aktaş konusuna. En son suçlanacak isim genç futbolcuydu. Ayakları iyi, gelecek vadeden bir stoper kötü bir gün geçirdi. Berkay’ın son andaki sakatlığı sonrası kendini on birde buldu. Güçlenmesi, hızlanması, pozisyon bilgisini geliştirmesi gerekiyor. Zamanı var. Zamanı gelince oynarsa katkı verecektir. Yönetimin stoper alternatifi transfer edememesinin faturasını Cihat ödedi. Umarım taraftar iç saha maçında şehrinin çocuğuna sahip çıkar.


Maçın yıldızı Fatih Dilek için de birkaç söz söylemeden geçemeyeceğim. 2 golünü bir de asistle süsledi. Attığı ilk gol jeneriklik bir goldü. Adeta 3 oyuncumuzun arasında slalom yaptı ve sonunda köşeyi nefis gördü. İlk golde de yaptığı orta fotoğraftaki tüm oyuncuları oyundan düşürdü. Yine maç içinde forvetin değerlendiremediği isabetli çok iyi ortalar yaptı. Küçük bir mahalle takımının gösterdiği performans takdiri hak ediyor. Demek ki doğru yönetim ve doğru planlama ile iyi futbol oynanabiliyormuş.



Sakaryaspor’u zor bir ikinci yarı bekliyor. Kadro kalitesi olarak rakiplerinin gerisinde bir takım var. Şaban Yıldırım bir an önce elindeki kadro kalitesinin gerçekçi bir bakış açısıyla ele almalı. Bu kadroya göre bir oyun planı düşünmeli. Çok popüler bir fikir olmadığını biliyorum ama şahsi kanaatim sezon sonunda sıralama ne olursa olsun gelecek sezon Şaban Yıldırım ile devam edilmeli. Kendi kurduğu bir kadro ile tüm sezon hocanın oyun anlayışını görmek istiyorum Her şeye rağmen bu sezon Sakaryaspor’un playoff mücadelesi devam edecek. Unutulmamalıdır ki Sakaryaspor iç sahada her takımı yenebilecek güçte bir takım. Playoff'a kaldıktan sonra göç sezonunda tekrar görüşmek dileğiyle.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder