twitter

20 Ocak 2020 Pazartesi

Sakaryaspor v Elazıgspor Maç Yazısı




TFF 2. Lig’n 19. Haftasında Sakaryaspor evinde Elazığspor’u konuk etti. Ev sahibi ekip 18. Haftada Ergene Velimeşespor’a 5-0 yenildikten sonra Atatürk Stadyumu’na taraftarı ile barışmak için çıktı. Yönetim, Velimeşespor maçında formanın önüne “kiralık” yazdırarak bir skandala imza attıktan sonra taraftardan özür dilemek için biletleri 1 TL yapsa da tribünler yine de istenilen seviyede dolmadı.

Maçı yerinde takip ettim. Eski stadın hatırası taze olduğundan yeni Atatürk Stadı daha modern olmasına rağmen aynı tadı vermedi. Öte yandan maçı stadyumda maçı izlemenin taraftarın nabzını tutma noktasında faydaları oldu. Belli bir kesimin Şaban Yıldırım’ı takımda istemediğini hayretler içerisinde dinledim. Maç içinde takımın önemli oyuncularının yollanması gerektiğine gülerek kulak misafiri oldum. Taraftarı dikkate almakla birlikte -tek ses bile olsa- her dediğinin yapılmaması gerektiğini tekrar görmüş oldum.

Şaban Yıldırım Ergene maçından farklı olarak en uçta Berk İsmail Ünsal ile başladı. Defansta da sakatlığından dönen takımın en değerli ismi Berkay Değirmencioğlu stopere geri döndü. Berkay’dan biraz bahsetmek gerekirse; Liverpool’da Van Dijk neyse Sakaryaspor’da da Berkay o kadar önemli bir rolde... Takip edenler bilir ki Liverpool’da Klopp’un önde baskı olarak özetleyebileceğimiz gegenpressing oyununu tüm defolarını kapatan oyuncu Van Dijk’tır. Van Dijk geldikten sonra Liverpool zaman içinde dünyanın en iyi takımı hüviyetini büründü. Sakaryaspor için de durum bu şekilde işliyor. Yeşil siyahlılar hangi oyunu oynamak isterse istesin Berkay olmadan sistemin devam etmesi çok zor. Ergene Velimeşespor maçında da talihsiz skorun oluşmasının başlıca sebebi Berkay’ın beklenmedik sakatlığıydı.

Elazığspor maçına gelirsek; Sakaryaspor klasik 4-3-3 düzeninde sahaya çıktı. Taraftar, puan durumunda alt sıralarda bulunan rakibine karşı daha üstün bir oyun bekliyorken Tatangalar ilk dakikalardan itibaren rakibin direnci ile karşılaştı. İki kanat oyuncusunun ileride top tutmada yetersiz kalması ve orta sahanın ceza alanı içine çok az girmesi pozisyon üretmede yetersiz kalınmasının sebebi oldu.


Sakarya Elazığ Maçı Dizilimi




Bu maçta Abdülaziz’i kaçırdığı ya da attıramadığı gollerden bağımsız değerlendirmek gerekiyor. Evet çok gol kaçırdı ama takımı ileriye taşıyan oyuncu da oydu. Bunun yanında ne orta sahadan ne de kanatlardan hiçbir oyuncunun bir ikinci forvet gibi Berk İsmail’in yanına girememesi de kırmızı karta kadar pozisyon kısırlığının nedeniydi. Bu düşünceyi istatistikle destekleyecek olursak; İlk on birdeki Nuri Fatih ve Serkan’ın golü yok. Denis’in 1, Abdülaziz’in de sadece 3 golü var.

Oyuncu
Gol
Asist
Berk İsmail

7
0
Yaser Hacımustafaoğlu

5
0
Abdülaziz Solmaz
3
0
Nuri Fatih Aydın
0
0
Serkan Odabaşoğlu
0
0
Denis Taşkesen
1
0


Takımın bütün gol yükü santrafor pozisyonundaki Berk İsmail ve Yaser’in omuzlarında; Berk İsmail 7, Yaser 5 gol attı. Yaser ve Berk İsmail'in Şaban Yıldırım’ın düzeninde birbirini yedeklediğini düşünürsek, ilk on bir oyuncularının skor potansiyelinin ne kadar düşük olduğu ortaya çıkıyor. Rakamlardan yola çıkarsak çift forvete dönmenin ya da Milli Takım’da ve Beşiktaş’ta Şenol Güneş’in zaman zaman Cenk Tosun’u zaman zaman da Kenan Karaman’ı kullandığı gibi Yaser’i kanatta kullanmak yeni bir çözüm olabilir. Yeni transfer Sinan Özkan’ın oyuna girdikten sonra “half-space” olarak tanımlanan bölgede aktif olup yaptığı verkaçla golü hazırlaması gelecek adına umut veren diğer bir konu oldu. 90 dakika aynı performansı gösterebileceği soru işareti olsa da kulübede Sinan gibi bir alternatif olması sevindirici.


Elazığ ikinci yarının başında 10 kişi kaldıktan sonra Sakaryaspor istediği pozisyonları buldu fakat gole çeviremedi. Şaban Yıldırım’ın da basın toplantısında söylediği gibi bu maçta kaçtı ama sonraki maçta bu pozisyonlar gole çevrilebilir. Pozisyona girmek daha önemli. Benim gözüme çarpan daha  önemli bir sorun 60. Dakikadan sonra orta saha direncinin düşmesi ve bu konuda saha içinde bir çözüm üretilememesi oldu. Serkan formsuz ama yedek kulübesinde bu maç özelinde iyi bir alternatif yoktu. Rıdvan Bingöl'ü ilk maçında değerlendirmek biraz haksızlık olabilir ama maalesef pek umut vermedi. Orta sahada defansif yönüyle öne çıkan yeni transfer Azad Filiz’in ve öz kaynak Özgür Kedikli'nin formları da gelecek haftalarda çok önemli olacak.


Kaçan poziyonlardan bir demet;









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder