twitter

5 Aralık 2014 Cuma

Yüksek İslevli Otizmli Jason McElwain'in İnanılmaz Son 4 Dakikası


Dünyada birçok kişi kendini sporsever olarak tanımlar. Bu sevgisini kimi zaman da futbol sever, voleybol-sever diye özelleştirir. Size bahsedeceğim kişi de kendini bir basketbol-sever olarak tanımlayanlardan. Hayatını değiştiren bu oyun sayesinde kendisini daha iyi ifade edebiliyor. Yine bu spor, onun sosyalleşmesi açısından çok önemli bir araç. Aslında onun için basketbol her şeyden öte bir tutku.  

Jason McElwain
Jason McElwain 1 Ekim 1987 Greece, New York doğumlu “Yüksek İşlevli Otizm” hastalığı olan bir genç. Yüksek İşlevli Otizm olan kişiler zekâ geriliği göstermezler; IQ’ları ortalama ya da ortalamanın üzerindedir. Yeterli sözcük dağarcığına sahip olsalar da anlama kabiliyetleri diğer insanların gerisindedir. Konuşmalarında çok daha az duygusal içerik kullanırlar, kendileri konuşurken karşıdakinin konudan sıkıldığına dair yaptığı hareketleri anlamakta zorluk çekerler.

Jason McElwain de yaşamının ilk bölümlerinde çevresiyle etkileşim kurarken zorlanmıştır. Sonraları yaş olarak büyüdükçe sosyalleşme yetenekleri de beraberinde gelişme göstermiştir. Bu konuda Jason’a yardımcı olan en büyük etken basketbol olmuştur.

Greece Athena Lisesi basketbol takımı koçu Jim Johnson’ın yardımcısı olarak Lise takımında asistan koç olarak görev yapmaya başlar. Bir maç dışında sezonda hiçbir maçı kaçırmaz, siyah kravatı beyaz gömleğiyle benchte her maç yerini alır.

Greece Athena Lisesi’nin sezon içindeki son maçı Spencerport Lisesi karşısındadır. Şampiyonu belirleyecek bu maçta koç Jim Jhonson, kadroya Jason McElwain’i de dâhil eder. Kafasındaki plan skor avantajını yakalarsa son anlarda Jason’ı oyuna sokmaktır. Maç koçun istediği gibi geçer oyunun bitimine 4 dakika kala fark çift hanelere çoktan ulaşmıştır.  Koç benche dönerek 52 numaralı formasıyla Jason McElwain’i işaret eder. Salonda çığlıklar kopmuştur bile. Arkadaşlarının J-Mac diye çağırdığı genç adam oyuna girer. Arkadaşları ilk hücumda onu topla buluştururlar sağ dipten bir üçlük dener fakat sonuç air ball olur. Bir sonraki hücumda fast break yakalayan Greece Lisesi son olarak topu Jason ile buluşturur sol turnikeye çıkan J-Mac turnikeyi kaçırır. İki fırsattan yararlanmayan Jason sonraso salonda tansiyon hiç düşmez arkadaşları ve koçun söyledikleri gibi “tek istedikleri Jason’ın sayı atarak bu sezonun sonlanmasıdır”. Üçüncü hücumda sağ dipten hafif çıkarak benchin hemen önünde Jason topla buluşur. El üstü olarak nitelendirilebilecek bir üçlük yollar… Ve Basket. Lise salonunda sevinç çığlıkları benchte arkadaşlarının yerlerinde duramayışları tam da tarihi bir anda olması gereken gibidir. J-Mac bu üçlükten sonra açılır tam 6 üçlük atar ve bir de ikilik bulur. Genç adam o gün 4 dakikada tam 20 sayı atar. Her baskette salon çılgına döner. Maçın bitiş düdüğüyle seyirciler sahaya girer ve Jason’ı omuzlara alırlar.


Jason’ın bu maçta yaptıkları kısa sürede ulusal basına yansır ve tüm Amerika çapında manşetleri süsler. Kobe Bryant, Magic Johnson ve George Bush ile tanışma fırsatı yakalar. Kitap ve Film teklifleri gelir..

Jason McElwain bu olanları soğukkanlılıkla anlatırken hayattaki hedeflerini de rafa kaldırmaz önce MVP Health Care Rochester Maratonu’nu 15. Olarak tamamlar. Bu sonuçla Boston Maratonu’na katılma şansı yakalar. Boston Maratonu’nu 2:57:05 ile 3 saatin altında tamamlar.

McElwain aynı zamanda Amerika’yı dolaşarak Otizm Araştırmaları için kaynak bulmaya çalışıyor ve medyada Otizmin yer alması için çaba sarf ediyor.

     Bu büyülü anları tekrar yaşamak için buyurunuz 


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder