twitter

23 Kasım 2014 Pazar

GALATASARAY KIZIL YILDIZ MAÇI / LET'S KİCK RACİSM OUT OF SPORT

                                     

Dün gece İstanbul Abdi İpekçi Arena’da tarihe geçecek bir maç oynandı. İki uzatmaya giden maçta Galatasaray zor da olsa galip gelmeyi bildi. Arroyo 50 dakika oynadı 26 sayı attı, Erceg 32 sayısının yanında efsane bir üçlükle maçı uzatmaya götürdü. Sinan, Ender, Furkan, Kerem yüreklerini ortaya koydular. Maç hakkında söylenecek çok söz var ama maç öncesinde çıkan olaylar ve sonrasında yaşanan trajedi maalesef maçın önüne geçti.

Kızıl Yıldız yönetimi Galatasaray’dan misafir seyirci olarak 70 kadar bilet talep etmişti. Türk tarafı bu talebi memnuniyetle kabul etti. Maçın oynanacağı 21 Kasım 2014 Cuma günü ise Kızıl Yıldız cephesinde gariplikler silsilesi başladı. Önce “DELİJE” taraftar grubu 300-400 kişilik bir grupla İstanbul’a geleceklerini twitter’dan duyurdular. Bunun üzerine Kızıl Yıldız yönetimi Galatasaray’dan 300-400 kadar bilet talep etti ve bu istek Galatasaray yönetimi tarafından güvenlik gerekçesiyle reddedildi. Buraya kadar her şey normal ve olması gerektiği gibiydi. Sonrası ise yangının kıvılcımı olacak trajedinin başlangıcına yol açacak hatalarla dolu bir dizi olay.

Söz konusu Sırp grup uçak ve otobüslerle, Türkiye’ye kendi imkânlarıyla geldiler. Maça biletleri olmadığından salona girmelerine izin verilmedi ve otobüslerle Sultanahmet’e yönlendirildiler. Sonrasında maç saatine yakın, bir şekilde sahil yolundan Abdi İpekçi Arena’ya ulaşmayı başardılar. Askeri tabur gibi sloganlar eşliğinde salona gelen bu grup ellerindeki meşaleleri bilet sırasında bekleyen seyircilerin üstüne atmaya, çevredeki araçlara zarar vermeye başladılar. Polis geç de olsa gerekli önlemleri alarak holigan grubunu Topkapı tarafına mezarlığın olduğu yöne yönlendirmeyi başardı. Buradan sonrası ben ve birçok kimse için meçhul gözüküyor. Kızıl Yıldız taraftarı 25 yaşındaki Marko İvkovic’in ölümü de bu zaman aralığında oldu ve resmi olarak yapılan açıklamalarda kimin tarafından öldürüldüğü konusunda tutarsızlık var. İstanbul emniyeti Delije grubunun kendi arasında yaşanan olay sonucunda Marko’nun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Sırbistan tarafı ise Marko’nun Türkler tarafından öldürüldüğüne inanıyorlar.

                                       

25 yaşında bir gencin hayatını kaybetmesine neden olan bu trajedi de öncelikle emniyetin, valiliğin bilgi eksikliği ve gereken önlemleri zamanında almaması üstüne konuşulması gereken bir konudur. Delije taraftar grubunun geleceği maç sabahından belliydi. Marko’nun da içinde olduğu bu taraftarların maç izleme niyetinde olmadığı çok açık. Holiganizm ve ırkçılıkla yoğrulmuş bir anlayışa sahip olan 300 kadar adamın ülkeye girişine dahi izin verilmemeliydi. Kısa bir süre önce Beşiktaş taraftarı Partizan deplasmanına gitti ve gerekli önlemler alındığı için sorun yaşanmadan geri döndüler Beşiktaş taraftarı arasında da alkol almış, aşırıya kaçan şahıslar vardı ama önlemler alındı ve sorun yaşanmadı. Emniyette Spor Şube ne işe yarar? İçlerinde tehlike arz eden taraftar grupları hakkında bilgi sahibi bir birim, bir insan yok mudur? En baştan Sırp makamlarına biz önlem alamayız ülkeden çıkışlarına izin vermeyin denemez miydi? Bu sorular şu an artık önemsiz gibi gözükebilir ama gelecek için çok mühim sorular.

Nitekim Sırbistan bu trajedi sonrasında çalkalandı. Ergin Ataman maç öncesi yaşanan olaylar hakkında maç sonunda yaptığı (bence “doğru”) talihsiz açıklama yüzünden hedef tahtası oldu. Sırbistan’da persona non grata (istenmeyen kişi) ilan edilebilir. Hatta Sırbistan’a gelmesin denildi. Marko’nun cenazesinde çentik selamıyla Türkler karşıtı sloganlar atıldı. Rad taraftarı Vojvodina maçında “ilk Türk kanını kim akıtacak” şeklinde bir pankart açtılar. Kızıl Yıldız’ın ezeli düşmanı Partizan taraftarı CSKA Moskova’lıların çaldığı Beykent’li Aslanlar pankartını yaktılar. Onlarda karşılık verdi ve Sırbistan bayrağı yaktılar.

                                           

Türkiye’de de olsa, Sırplarla yaşanan bir olay en çok Boşnak’ları etkiler. Tarihten günümüze bu böyle süre gelmiştir. Olaylar sonrasında Novi Sad’da bir kişi Türk asıllı olduğu için dövüldü. Yine Novi Sad’da Türk dükkanlarına zarar verildi. Sırbistan Liginin Müslüman takımı Novi Pazar’in Belgrad deplasmanındaki maçına seyirci gitmesi yasaklandı.

Bosna  Savaşı ve öncesinde yaşananlara rağmen körü körüne bir Sırp düşmanlığı yani ırkçılık aklı başında bir insanın kabul edemeyeceği bir durum. Nitekim Galatasaray’ın Kızıl Yıldız maçında en çok sayı atan ve maçı getiren üçlüğü atan oyuncusu Zoran Erceg de bir Sırp. Sırbistan’da yangın çıkarmak için kıvılcım bekleyen bir kitle zaten mevcut. Sırplar tarafından Sultan Murad’ı arkasından hançerleyen Milos Obilic fotoğrafları Galatasaray formasının üstüne yapıştırıldı. Marko İvkovic için yeni Obilicimiz Marko’dur o Ortodoksluğu savunurken öldü denildi.

Bundan sonra yapılması gereken şey tansiyonun düşürülmesidir. Euroleague Ortodoks milletlerin ağırlığı olan bir organizasyon. Rusya, Sırbıstan ve Yunanistan’ın başı çektiği bu grupta Türk takımlarına karşı zaten mevcut olan hoşnutsuzluk iyice alevlendi. Yine bu ülke takımlarının taraftar grupları çok ateşli ve organize ekipler. En büyük sorumluluk Euroleague yönetiminde, kendilerinin bu tip olaylarda tecrübeleri Uefa ve Fifa’ya göre az. Güvenlik konusunda ülkelerle işbirliği ve koordinasyon içinde olmaları gerekiyor. Spor müsabakaları bazı kesimlerce hafife alınıyor olabilir ama Dinamo Zagreb- Kızıl Yıldız maçı bir savaşın başlangıcı olmuştur. El Salvador ile Honduras arasında Futbol savaşı adı verilen bir savaş yaşanmıştır. Mevcut durumda savaşa gidecek bir boyut yok ama ciddiye alınmazsa halının altına itilmiş problemlerin tekrar ortaya çıkması söz konusu.Yazıyı yazarken gördüğüm bu pankart Olymipakos-Paok maçında açılmış. Çevirisi "En iyi Türk ölü Türk'tür" Son olarak Delije gün içinde Gate 7 ile birlikte İstanbul'da oynanacak Olympiakos maçına geleceklerini açıklamış. 

                                       

İlerleyen süreçte taraftarların ve özellikle medyanın provoke edici hareketlerden kaçınmaları gerekiyor. Umarım spora ırkçılık ve siyaset daha fazla bulaştırılmadan bu süreç atlatılır.

yazı içindeki fotoğraflar ve bilgiler için @burakkarakus ve @fsabovic'e teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder