twitter

26 Kasım 2014 Çarşamba

EFSANE SAKARYASPOR KADROSU / ALTIN YILLAR VE COKUS

1965 Haziranı’nın başları, Adapazarı Atatürk Bulvarındaki Şemsiyeli Park’ta birkaç adam muhabbete dalmış, hararetli bir biçimde tartışmaktadır. Sakarya’nın ileri gelenleri 4 takımın birleşmesiyle kurulacak olan Sakaryaspor’a renk aramaktadırlar. 

O dönem şehrin önemli avukatlarından, alımlı bir bayan olan Zerrin Hanım tesadüfen adamların bulundukları mevkiden geçmektedir.Hanımefendi o gün yeşil ipek bir bluz ve siyah bir etek giymiştir. Herkesin gözü üzerinde olan zarif bayanın kıyafetinin renklerinin uyumu, yeni kurulacak kulübe renk arayan adamlara ilham verir. Daha fazla düşünmeye gerek yoktur Adapazarı ovası zaten yemyeşildir, yeşil Sakarya'nın Akova'sını temsil edecektir. Siyah da doğada beyazla birlikte temel renktir. Fakat Siyahın temsil öyküsü çok başkadır. Sakarya’da, dönemin yöneticileri siyahı sadece yeşile uyumlu diye seçmişlerdir ama aslında bilmeden geleceği görmüşlerdir.


Kulüp 1980’lerde altın yıllarını yaşadıktan sonra inişli çıkışlı bir grafik çizse de şehir 1999’da bir daha silinmemek üzere siyaha boyanmıştır. 17 Ağustos 1999’da 20 Bin kişinin ölümüyle sonuçlanan depremde Sakarya kenti yerle bir olmuştur. Siyah rengi kulüp renklerine karar verilirken elim felaket düşünülerek seçilmemiştir ama başka hiçbir şehirde yeşilin yanındaki siyah bu kadar anlamlı değildir.

99 Depreminde Sakarya Atatürk Stadı
 Sakaryaspor 1965-66 sezonundan itibaren yer aldığı 2. Ligde 73-74 sezonunda iddialı transferlerle 1.Lig parolasıyla yola çıkar. Bu dönemde sonradan efsane olacak Trabzonspor takımına geçilir, aynı sezon Kocaelispor’un kendi evinde Trabzonspor’a 1-0 yenildiği maç ezeli rekabetin başlangıcı olarak kabul edilir. İstikrarsız geçen sezonların ardından 1980-81 sezonunda Tuncer Tepe yönetimi başa gelir. Teknik Direktörlüğe tecrübeli hoca Necdet Niş getirilirken Fenerbahçe’den kaleci Fuat Güngör, Göztepe’den Maradona Kazım, Bahri Kaya, Yenal Kaçıra gibi kaliteli oyuncular kadroya katılır. Sezonun bitmesine 4 hafta kala Sakaryaspor şampiyonluğunu ilan eder. Yenal Kaçıra 22 golle 2. Lig Gol Kralı olur.


1981-82 sezonunda 1.Ligde mücadele eden Sakaryaspor, takıma Orduspor’dan sol açık Şenol Çorlu ve altyapısından yetişen sonra Eskişehirspor’a gönderdiği Aykut Yiğit’i transfer ederken, altyapıdan Oğuz Çetin’i A takıma çıkarır ve iskelet kadroyu bozmaz. Sakaryaspor tarihindeki ilk 1. Lig sezonunda Galatasaray ve Fenerbahçe’yi yener, birkaç hafta liderlik koltuğunda oturur ve ligi 5. Sırada tamamlar. Sezonun öne çıkan oyuncusu ise Galatasaray maçında attı harika plase golüyle Aykut Yiğit olur.

Aykut Yiğit Sakaryalıdır, kimilerine göre Sakarya’nın yetiştirdiği en büyük golcüdür.(Aykut Kocaman, Hakan Şükür, Tuncay Şanlı gibi isimler de Sakaryaspor’dan çıkmışlardır.) Türkiye 1. Liginde 20 golle gol kralı olmuş 3 kez de A milli formayı taşımıştır. Kendisini maalesef henüz 42 yaşındayken şehrin yeşilin yanındaki siyaha bürünen acı gününde, takım otobüsünün şarampole yuvarlandığı kaza sonucu genç yaşta kaybettik.

Sakaryaspor 1987 yılında 2. Lige tekrar düşer. Takımın başına son dönemde Şaban Yıldırım’ın yaşadığı kaderi yaşayan Necdet Niş getirilir. Takımı düştüğü sezonun ertesinde şampiyon yapar ve 1. Lig’e tekrar çıkarır. Necdet Niş'in takımı ligi 11. sırada bitirir. Aynı sezon Sakaryaspor’u efsane yapan kadro ile birlikte Türkiye Kupası zaferi yaşar. Bu kadro daha sonra Türk Milli Futbol takımına da dünya furbolunda kademe atlatacak bir jenerasyonun temel taşlarını oluşturur. Türkiye Kupası kazanılırken dikenli bir yoldan geçilir. Fenerbahçe’ye deplasmanda 5 Beşiktaş’a Adapazarı’nda 4 İnönü’de 1 tane atılır. Yarı finalde Zonguldak finalde Samsunspor mağlup edilerek Türkiye Kupası Sakarya’ya getirilir. O dönemde harika bir kontra atak takımı olan Sakaryaspor’da Aykut, Oğuz ve Turan sezon sonunda Fenerbahçe’ye transfer olurlar.

Ayaktakiler soldan: Erol Togay, Engin İpekoğlu, Ümit, Adnan Şeker, Bülent Yılmaz, Turan, Selçuk, Yusuf Odabaş, Oğuz Çetin, Erol, Blerim, Neşet, Hakan Şükür, Muammer, Rahim, Necdet Niş, Masör Süha,
(Orta sıra-soldan) Fikret Taşdemir, ?, Muammer Tuzcuoğlu, Ertuğ Sakallıoğlu, Besim Çömlekçioğlu, Ziya Başyazıcı, Başkan Aydın Zengin, Ömer Öztaş, Ruhi Akoy, Aziz Yetkin, Sabri Küçük, ?, (Oturanlar soldan) ?, Tuna, Serdar, Faton, Sinan, Kemal Yıldırım, Özcan, Bülent

Türkiye Kupası’nı kazanan takım Türkiye’yi Avrupa’da Kupa Galipleri Kupasında temsil etme hakkı kazanır. Sakaryaspor'un ilk rakibi Macarların Spartacus takımıdır. İlk maçı Sakarya’da 2-0 kazanır ikinci maç 0-1 biter ve ikinci tura yükselinir. Yeşil siyahlılar ikinci turda Almanya’nın köklü kulübü E Frankfurt’a boyun eğer ve kupadan elenir.

Sakarya bu tarihten sonra eski günlerine geri dönemez daha çok yetiştirdiği futbolcularla gündeme gelir. Akıllarda liglerin medceziri, futbolcu fabrikası altyapısı ve muhteşem taraftarıyla yer edinir. 1989-1990 sezonunda 2. Lige düşer. 99 depreminden sonra 1 yıl liglerden muaf tutulur. 2001 yılında tekrar lige kabul edilir. Günümüze kadar birkaç kez 1. Lig ve 2. Lig arasında mekik dokuyan takım son döneminde mali krize daha fazla dayanamaz. Oyuncularını birer birer kaybeder ve kulübe transfer yasağı getirilir. Dibe doğru önlenemez bir düşüş yaşayan takım 2013-2014 sezonunda tarihinde ilk kez 3. Ligde mücadele etmek zorunda kalır. 3.Ligde sezonu 15. Sırada bitirir kümede zorlukla kalır. artık takımda geleceğe dair umut adına hiçbir şey kalmamıştır. Mazideki başarılar, yetiştirilen dünyaca ünlü yıldızlar hepsi geride kalmıştır. Bu zor dönemde takımı ayakta tutan tek şey taraftarın aidiyet duygusudur. Süper Lig takımları boş tribünlere oynarken 3. Lig takımı Sakaryaspor 15 Bin kişiye dolu tribünlere karşı oynamaktadır.




Efsane Sakaryaspor 2014-2015 sezonunda 3.Lig 3.Grup’ta lider durumda. Taraftar eski günlere dönüş için gün sayıyor. Takım çok genç ve şampiyonluktan bahsetmek için çok erken ama Karasu yolunda 25 Bin kişilik yeni stadında Yeşil Siyahlıları Süper Ligde izleyeceğimizi düşünmek bile heyecan verici.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder